Feu click AQUÍ, i comprobeu tot el que podeu trobar per "VIATGES A RÚSSIA" a Google.
Acostumeu-vos a probar-ho en Català, que esteu ajudant als molts que ja apostem pel nostre país, i trobareu molt més del que us penseu... i Narinant!!!

 

 

 

Vueling patrocina aquesta pàgina: a la seva web hi pots trobar els millors preus per volar arreu d'Europa i la Mediterrània i si voleu viatjar a Rússia teniu vols des de Barcelona a Moscou i Sant Petersburg i des d'Alacant i Mallorca (amb connexió a Barcelona) a la capital russa, Moscou.

ESÈNCIA RUSSA...
HOTELS

Si us calen hotels a Rússia....

Hotels a Moscou

Hotels a Sant Petersburg

Hotels a Kaliningrad

Hotels a Kazan

Hotels a Khimki

Hotels a Samara

Hotels a Ekaterinburg

I podeu consultar aquestes Centrals de Reserves per trobar hotels i allotjament a les principals ciutats i pobles de Rússia:

Booking

Hotel.info

HRS

Destinia

Cap Amunt

APARTAMENTS I ALBERGS

Central de reserves d'apartaments:, albergs i hostals:

Apartaments a Moscou
Més de 40 apartaments arreu de la ciutat i a prop de desenes de museus, teatres, monuments, restaurants, complexos esportius, etc.

Apartaments a Sant Petersburg
17 apartaments arreu de la ciutat.

Hostels Club
Aquesta pàgina us proposa albergs, B&B i hostals a Sant Petersburg, Baikal, Moscou, Kazan, Kaliningrad, Vladivostok i a prop d'una vintena de poblacions russes.

Cap Amunt

LLIBRES

De literatura a recomanar sobre Rússia hi ha força... Comencem pels llibres d'autors/es catalans/es a la recerca de l'ànima russa:

"El tren més llarg", Fernando Martínez Laínez.
La màgia del tren, el plaer del viatge en sí mateix i la travessa d´un territori mític, Sibèria, són els elements vertebradors d´aquest relat de Martínez Laínez. Amb una prosa àgil i concisa, l´autor ens transporta per la gran ruta siberiana. En aquest tren únic, anomenat el Transsiberià, travessem de Moscou a Vladivostok, donant vida a noms llegendaris que ressonen a la nostra imaginació: els Urals, les estepes siberianes, els cosacs i fins i tot els deportats de l´era estalinista.

"L’agulla daurada", Montserrat Roig.
L’any 1980 Montserrat Roig va viatjar a Leningrad, convidada per Edicions Progrés de Moscou, per escriure un llibre sobre el setge de Leningrad durant l’ocupació nazi. El llibre es divideix en dues parts, la primera, La ciutat de les pedres, és un llibre de viatges i d’experiències vitals desconcertants: L’arribada a la ciutat descol·loca l’autora on l’enyorança es barreja amb un tipus desagradable que li fa de guia, en Nicolau, turmentat i imprevisible... La segona part, La ciutat de les persones, és un retrat dels protagonistes, anònims en moltes ocasions, que van sobreviure al setge de Leningrad... Una de les meves obres preferides, de lectura imprescindible !!!

"De Tànger a Sant Petersburg. Excursions i viatges", Jacint Verdaguer.
Jacint Verdaguer fou, a més del gran poeta de Canigó i L’Atlàntida, un gran viatger i bon cronista de les travessies que va fer. Ja de molt jove, va descobrir el plaer de viatjar fent de capella de vaixell a la Companyia Transatlàntica en la ruta Cadis-L’Havana. Després van venir Palestina, Egipte, L’Europa central, el nord d'Àfrica o Rússia...

"Memòria del fred", Libert Ferri.
Un recorregut geogràfic i històric per l’Europa de l’Est i passeja el lector per escenaris com la Rússia de Ieltsin a la de Putin , la Bielorrússia impregnada del verí de Txernòbil, una Albània resignada i els paisatges dels Balcans, commocionats per la guerra de Kosovo. Alternant reflexions, viatges i, sobretot, entrevistes a la gent del carrer, Memòria del fred recupera els anys més durs de la transició al capitalisme de l’antiga Europa comunista.

"Els taxistes del tsar", Joan Daniel Bezsonoff.
Una crònica familiar que parla d'una Rússia perduda i passada. Recordant i investigant la vida del seu avi, Joan Daniel Bezsonoff explora les contradiccions que li suposa tenir l'ànima dividida en tres nacions, la russa, la francesa i la catalana, i a través de la narració es permet reconciliar-se amb els seus origens russos. Tot seguint les petges dels germans Bezsonov –el seu avi Mitrofan i el seu besoncle Leonid– el novel·lista de la Catalunya Nord explica, amb l'humor melangiós i l'originalitat lingüística que li són tan característics, la seva relació amb la cultura russa i la catalanitat...

De literatura russa traduïda al català es poden trobar força títols, hem fet una tria de les obres russes que són clàssics de la literatura universal:

"Dersú Uzalà. Pel país de l'Ussuri", Vladímir Arséniev.
El llibre consta de dues narracions: Dersú Uzalà i Pel país de l'Ussuri fetes per l'explorador rus Vladímir Arséniev a finals del segle XIX en les que detalla les exploracions que realitzà a la zona del riu Ussuri. En el seu viatge, Arséniev es troba amb Dersú, un caçador que viu sol a la taigà. Entre ambdós s'estableix una amistat profunda... Per nosaltres és un dels millors relats de viatges d’exploració i que el pas del temps ha convertit en semillegendaris. Imprescindible !!!

"Guerra i Pau", Lev Tolstoi.
Una de les obres més importants de la literatura mundial on Tolstoi ens presenta un fresc de l’aristocràcia russa en el temps de les guerres napoleòniques (1805 i 1812): Tolstoi enalteix en aquesta obra una actitud vital basada en l’amor i el respecte universals, no en conceptes agressius com l’heroïcitat o l’honor, ho fa a còpia de presentar la guerra a través d’uns personatges profundament humans. Perquè,al capdavall, són aquests els que tant al camp de batalla com a la sala de ball acaben forjant la història...

"Apunts del subsòl", Fiodor M. Dostoievski.
Apunts del subsòl marca un punt d'inflexió en l'obra de Dostoievski, després de la seva redacció, l'autor esdevé qui serà el conegudíssim -i reconegudíssim- creador d'obres de la talla de Crim i càstig, Els dimonis o els germans Karamàzov. Aquesta obra és un monòleg interior en què l’habitant d’aquest univers particular que és el subsòl posa sobre la taula totes les seves cartes.

"Teatre complet", Aleksander Serguéievitx Puixkin.
Aquest llibre conté: "Borís Godunov", "El cavaller avar", "Mozart i Salieri", "El convidat de pedra", "Banquet en temps de pesta", "La Rusalka" i "Escenes dels temps dels cavallers".

"La mort d’Ivan Ilitx i La sonata a Kreutzer", Lev Tolstoi.
Tres anys separen la creació de La mort d’Ivan Ilitx (1886) de La sonata a Kreutzer (1889), i poden inscriure’s en la darrera època creativa de Tolstoi, és a dir, la immediatament posterior a la publicació d’Anna Karènina. Si bé les dues obres neixen amb fins moralitzants ( a La mort d’Ivan Ilitx l’escriptor aborda la por a la mort i la transcendència, i a La sonata de a Kreutzer l’ànsia de la castedat total), el missatge que en un principi Tolstoi colia transmetre queda diluït en benefici d’un estil excepcionalment madur i àgil..

"Taras Bulba", Nikolai Gogol.
Considerada com un clàssic de la literatura d’aventures, Taras Bulba és una narració ambientada en el segle XVI i tracta sobre la vida dels cosacs ucraïnesos. Amb aquesta incursió en el gènere de la novel.la històrica, l’autor ens introdueix en un temps en el qual Rússia era devastada per les guerres i, alhora, ens ajuda a conèixer un nombre considerable de costums i creences d’aquella època. El sentit de l’honor, la força i el coratge fan del nostre protagonista, Taras Bulba, un exemple d’heroi nacional.

I ara us volem recomanar algunes de les nostre obres preferides...

"Poesia completa", Anna Akhmàtova.
Figura cabdal de la poesia russa del segle XX, Anna Akhmàtova és un referent imprescindible no solament per entendre part del que va passar a la Unió Soviètica amb la cultura i l'art. Poeta que crea addicció en els seus lectors, sempre s'ha vist estimada i poc llegida, perquè no existien edicions a l'abast en la nostra llengua que no fossin breus antologies. Amb aquesta edició els que es volen deleitar en la poesia tenen tota l'obra poètica d'Akhmàtova a les mans.

"Txevengur", Andrei Platonov.
A Txevengur hi han fet la revolució. Pagesos pobres, delegats del Partit, milicians i rodamons, fascinats per les notícies que els arriben, s'hi acosten per comprovar de primera mà com és el comunisme. Els personatges que hi apareixen —homes sencers, tendres i valents— són arquetips d’una realitat nova, contradictòria i difícil. Concentren els sentiments d’un poble esgotat pel sofriment de segles i que de sobte es veu empès com una locomotora imparable cap al socialisme...

"La set", Andrei Guelàssimov.
Tornant de Txetxènia, on ha fet el servei militar, en Kòstia comença una altra mena de guerra, la d’un civil contra la vida ordinària. De les topades amb la “guerrilla” txetxena, de la infància en el crepuscle dels soviets, de la joventut prop d’un vell pintor que li ha ensenyat de beure i mirar el món amb una set que no s’acabi mai, li pugen records obsessius. Fins que un llapis li cau a les mans...

"Raquel", Andrei Guelàssimov.
El Lóifman fa trenta anys que és profesor de literatura en una universitat de Moscou. El tros d’història que ha viscut confirma que sense literatura tot és caos. Els llibres no són un refugi, més aviat un estil de vida.

"L'angel caigut", Boris Akunin.
En un parc de Moscou, un dia assolellat de primavera un estudiant es tira un tret davant la mirada estupefacta d'una noia que li acaba de negar un  petó. És tan sols la primera d'un seguit de morts inquietants i inexplicables; i Erast Fandorin, un jove detectiu, es fica de ple a nvestigar aquestes  morts fins que topa amb una organització secreta formada pels ersonatges de més prestigi de la societat russa del segle XIX.

"Diari rus", Anna Politkóvskaia.
Aquest és el llibre que Anna Politkóvskaia havia acabat d’escriure quan va ser assassinada a Moscú el dia 7 d’octubre del 2006. Aquest apassionant relat en forma de diari és una crua crònica que cobreix el periode que va des de les eleccions russes de desembre de 2003 fins el tràgic desenllaç del segrest de l’escola de Beslán. Politkóvskaia narra de manera crítica i inteligent l’agònica situació que viuen milions de russos sota el cínic i corrupte jou del govern de Vladimir Putin.

"Anna Politkòvskaia, la consciència moral de Rússia"
Antologia d'articles que permeten conèxer l’obra de la periodista i incansable defensora dels drets humans.

I acabem recomanant alguns contes per adults i per infants...

"Els mil i un quarts d'hora, contes tàrtars", Thomas Simon Gueullette.
Amb l'acurada traducció a càrrec de l'escriptora Encarna Sant-Celoni que presentem en aquest volum, s'ofereix per primera vegada el text íntegre en llengua catalana d'Els mil i un quarts d'hora, contes tàrtars, de Thomas Simon Gueullette, una de les obres més importants i significatives del corrent orientalitzant francès, que fou publicada per primer cop l'any 1715.

"La reina Rodamón a Rússia", Montse Ganges.
En una època de multiculturalitat, en què el nostre veí pot ser d'algun país que desconeixem, en què els nostres fills creixen al costat d'altres nens i nenes de procedències diverses, la col·lecció «El cavall viatger» ens presenta les particularitats d'algunes cultures del món, en aquest cas de Rússia, de la mà de la reina Rodamón i el cavall viatger.

"Els tres pans: conte rus", Mercè Canals i Ramon Girona.
En Fiòdor és baix i esquifit. En Nikita, alt i forçut. En Fiòdor xerra i no para. En Nikita no diu gairebé res. A les parets del poble hi ha un cartell que anuncia: Lluiteu contra Nikita, el gegant!. En Fiòdor pensa que amb tres pans en farà prou per a guanyar-lo. Però, al poble, quan el veuen, es fan un fart de riure.

Diccionari bilingüe Rus-Català-Rus.
Diccionaris de l'Enciclopèdia.

"Guia de conversa rus-català-castellà"
Edicions de la Magrana

Cap Amunt

TRADICIONS, RELIGIÓ I CULTURA...
PER APROFUNDIR

"Matrioshkas en òrbita"
Primer capítol del programa "Karakia" de TV3 dedicat a la cuina russa.

"Matrioshkas en òrbita 2"
Segon capítol del programa "Karakia" de TV3 dedicat a la cuina russa.

Restaurant Kapriz
Svetlana i la seva família, nascuts a la província de Perm als peus dels Urals, ofereixen les millors receptes de la cuina russa a Manresa.

Troika Delikatessen
Supermercat que ven especialitats russes i un espai de trobada d'aquesta comunitat a Barcelona.

Vecherinka
Grup de folklore rus dedicat a la divulgació de les tradicions d'aquest poble en totes les seves varietats.

Cap Amunt

fòrum de viatges

I si vols ajuda, fer preguntes i consultes, compartir informacions, experiències, idees o relats de primera mà per organitzar el teu viatge pots visitar el fòrum de viatges en català Viatgem Plegats.

Cap Amunt

VOLS

Vueling
Vola a Moscou i a Sant Petersburg, directe des de Barcelona, i amb escala des d'Alacant i els aeroports de Ses Illes.

Amb aquestes centrals de reserves, podreu reservar el vol fins a Rússia amb qualsevol companyia:

Destinia Vols Barats

Aquestes webs comparen preus d'altres cercadors, agències i companyies:

Fly Low Cost

Vols Barats

Dohop
Inclou un llistat de tots el aeroports russos que ofereixen vols regulars

Cap Amunt

LLOGUER DE COTXES

E-Lloguerdecotxes
Excel·lents ofertes, amb diferents companyies

Destinia
Pots llogar tota mena de vehicles gràcies a que compara preus entre les grans companyies.

Cap Amunt

MOSCOU
AGÈNCIES DE VIATGES

Via Nòmada
Viatges en grup o a partir de 2 persones.
El Transiberià. Centre Espacial Rus. Trekking

Viatges Independents
La web en català de Trekking & Aventura

Baraka
Viatges en grup amb guia de Baraka

Eurovacances
Viatges en grup amb guia d'Eurovacances

Excellence Tours
Majorista de viatges, estades a Sant Petersburg

Cap Amunt

MAPES DEL TEMPS - L'ORATGE
KOLIMA
josep pla i rússia

El 1925, des del diari barceloní La Publicitat, Josep Pla rebè l'encàrrec de viatjar a Rússia per descriure els canvis que s'hi havien produït arran de la Revolució de 1917:

"El plat fort de Moscou -ja ho podeu suposar- es el Kremlin. Tothom n'ha llegit descripcions o n'ha sentit contar les belleses i les gràcies. Jo us diré només que la visió del Kremlin m'ha proporcionat una de les més grans emocions de la meva vida i que considero que per a veure aquest monument val la pena de passar per les incomoditats, no ja del viatge llarguíssim que cal fer per arribar fins aquí, sinó d'un viatge doblement llarg i pesat. Hi deu haver a Europa cinc ciutats indiscutibles: Roma, París, Londres, Constantinoble i Moscou. Moscou s'ha de posar en el rengle sense dubtar un moment, perquè el Kremlin és el millor que hi ha.

No sé si sabeu que Moscou és una ciutat amb riu. És un riu petit, com el Sena a París, i se'n diu el Moscova. Divideix la ciutat en dues parts desiguals. A la riba dreta hi ha la part més petita, que té poc interés. La veritable ciutat queda a la riba esquerra i fa com un semicercle sobre el diàmetre del riu. La part vella de Moscou queda al centre del diàmetre i s'estèn davant el riu. La ciutat nova li fa com una mena de capa roja i blanca i verda. I el Kremlin queda al mig del barri antic, davant el riu i encarat al sud-est, mirant totes les Rússies.

Passejant pel riu, podeu tenir una idea del que era el Moscou vell. Era un recinte tancat amb una muralla xinesa de rajols vermells, amb uns merlets més decoratius que militars i unes torres de vigilància brodades i pintades. Tot això encara avui es conserva intacte. Aquesta part antiga, peró, està dividida naturalment en dos compartiments, separats per una de les places més impressionants d'Europa: la Plaça Roja. El compartiment de l'esquerra, mirant al riu, formava la ciutat antiga i devia èsser habitada per la pobrissalla. avui, aquesta part és la City de Moscou: conté cases de despatxos, grans magatzems, una galeria monumental i moltes altres construccions modernes. De tota manera, s'ha conservat l' amplada dels carrers -que és minsa- i alguna casa antiga i fosca. A l'hora del treball en aquest barri es concentra l'animació de la ciutat i rumoreja com un rusc".

Fragment de l'edició de l'Obra Completa (volum Vè) de Josep Pla (Ed. Destino, 1974). Informació trobada a "Rússia al Cor".

BLOCS DE VIATGES

El transsiberià (entre altres coses)
Fantàstic bloc de la Laura, una apassionada filòloga, on ens relata les seves impressions i descobriments de Rússia, en concret de la seva estada de quatre mesos a Moscou (2009-2010) i el seu recorregut per un tram del Transsiberià (gener 2010).

Rússia al cor
Interessant espai de reflexió i informació sobre la història, la literatura i el cinema rus. Aquest bloc és un petit tresor, si us interessa o voleu viatjar a Rússia no us ho podeu perdre !!!

Cròniques de Moscou
En Ferran Güell viu a Moscou i des d'allà envia les seves cròniques a Catalans pel món.

Agost a Moscou
En Jesús Palomar va estar l'estiu de l'any 2009 a Moscou i en el seu bloc ens comenta anècdotes i consells per gaudir d'aquesta ciutat.

En Jordi a Leningrad
En Jordi Casals va estar l'estiu del 2009 a Sant Petersburg i ens comenta anècdotes i troballes...

Fonent el Gel
Informació i viatges per terres dels Inuits (antigament coneguts com esquimals).

Avet Verd
N'Alexandra Grebennikova viu des de fa més de deu anys a Andorra i ens relata les seves experiències actuals i els records de la seva infantesa a Ekaterinburg i del seu país, Rússia.

Creuer per Rússia
La Mari Pepa ens explica el seu creuer durant el juny de l'any 2008 de 3 dies a Sant Petersburg, 5 dies de creuer pel Neva , el Volga i els canals Bàltic i Moscova, i 3 dies a Moscou.

Experiències a Rússia
En Joan Ubide i en Jordi Gadea comencen al juny del 2007 un viatge per diferents llocs del món amb la finalitat de fer un treball fotogràfic.

El metro de Moscou
Comentaris sobre un viatge a Rússia i descobriments com el Metro de Moscou (2007).

Ruta per Kamtxatka
Eduard Barrobés ens presenta a Viatgeaddictes la ruta de senderisme feta el mes d'agost del 2004 pel parc natural del massís del Kliutxevskoia la Sibèria Oriental.

També podeu visitar la secció de Rússia de El bloc dels Viatges o Viatgeaddictes on es van incorporant periòdicament nous relats i blocs.

Cap Amunt

dersú uzalà

"De sobte els cavalls van alçar el cap i van redreçar les orelles. Després es van calmar i van tornar a dormitar. Primerament, no vam parar-hi atenció i vam continuar parlant. Van passar uns quants minuts. Vaig fer una pregunta a Oléntiev i, com que no em va respondre, vaig tombar-me cap a seva banda. Estava dret, a l’aguait, i mirava a una banda mentre es tapava amb les mans la llum de la foguera.

—Què passa? —vaig preguntar-li.

—Algú baixa de la muntanya —va respondre, xiuxiuejant.

Tots dos vam parar bé l'orella, però hi havia silenci, un silenci com el que només hi ha a les fredes nits de tardor al bosc. De cop van rodolar unes pedretes.

—Deu ser un ós —va dir Oléntiev, i va agafar el fusell.

—Dispari no cal! Meu sigui persona! se sentí una veu des de la foscúria i, al cap d’uns instants, arribà un home al costat del nostre foc.

Portava una jaqueta i uns pantalons fets de pell de cérvol. Al cap hi duia una mena de bena i, als peus, calçava mocassins siberians. Carregava una motxilla molt grossa a l'esquena i a les mans duia un suport i una carrabina vella i llargaruda.

—Hola, capità va dir el nouvingut. adreçant-se a mi. Després va recolzar el fusell a l'arbre, es va treure la motxilla de l'esquena, es va eixugar la suor de la cara amb la màniga i es va asseure prop del foc. Ara podia examinar—lo bé. Devia tenir uns quaranta-cinc anys. Era més aviat baixet i rabassut i semblava que havia de tenir molta força física. Tenia el pit prominent, les mans fortes i musculades i les cames una mica garrelles. La seva cara morena era típica d'un indígena: els pòmuls prominents. el nas petit, els ulls amb el plec mongol a les parpelles i la boca ampla, amb les dents fortes. Un petit bigoti rossenc li ribetejava el llavi superior i una barbeta mig pèl-roja li decorava el barbó. Però el més remarcable de tot eren els seus ulls. De color gris fosc, no castanys, miraven amb tranquillitat i un punt d'ingenuïtat. Traspuaven decisió, rectitud i bondat de caràcter.

El desconegut no ens mirava de la mateixa manera que nosaltres ens el miràvem a ell. Va treure's del pit una petaca de tabac, va omplir-se'n la pipa i. sense dir res, es posà a fumar..."

Extracte del llibre "Dersú Uzalà" de Vladimir Arséniev de la col.lecció Viatges i viatgers de Símbol Editors (2007).

INFORMACIONS, RECURSOS I NOTICIES

Rússia a la Viquipèdia

Rússia a l'Enciclopèdia

Huubs
Notícies a partir de la paraula "Rússia"

Història de Rússia a Viquipèdia

Casa de l'Est
Organització dedicada a promoure la cooperació acadèmica, econòmica i cultural entre Catalunya i els països de l’Europa central i oriental.

Amics de la Unesco
Associació dedicada a facilitar el descobriment de la diversitat cultural i lingüística.

Ruskiy Dom
La Casa de Rússia a Catalunya amb informacions i activitats amb seu a lloret de Mar.

Associació Fontanka i Llibreria Russa
Una associació que pretén unir persones que se sentin o es vulguin sentir vinculades a la cultura russa.

Guía pràctica per viatjar a Sant Petersbug
Informació sobre tot allò a visitar (atraccions turístiques, arquitectura, residències dels tsars, gastronomia, esdeveniments culturals, etc.) a la ciutat imperial - web creada per Apartaments Turístics a Sant Petersbug-.

Revista EST'
Articles d'actualitat, esdeveniments culturals, reflexions lingüístiques o articles d'anàlisi sobre la història dels països de l’Est.

Relacions entre Catalunya i Rússia
En el bloc "Rússia al cor" podem trobar una interessant secció dedicada als testimonis de personatages catalans al descobrir i viatjar per l'Imperi dels Tsars, la Unió Soviètica o Rússia.

Cap Amunt

MAPES D'ITINERARIS
NO NOMÉS RÚSSIA I EL RUS...

Escola d'Idiomes Moderns
Formació de l'EIM de la Universitat de Barcelona amb cursos ordinaris de nivell i extraordinaris d'introducció, de fluïdesa oral, etc.

Guia de conversa rus - valencià
Publicada per la Dir. Gral. de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana.

Guia de conversa universitària català - rus
Serveis Linguïstics de l'UB

El rus a Linguamón
Recursos en línia de rus.

El jiddisch a Linguamón
Recursos en línia de jiddisch.

Els calmucs
Informació històrica, social i cultural d'aquest poble a la Viquipèdia.

El calmuc a Linguamón
Recursos en línia de calmuc.

Els evenkis
Informació històrica, social i cultural d'aquest poble a la Viquipèdia.

Tatarstan
Amb més de cinc milions i mig de persones, els tàtars són la comunitat més nombrosa de la Federació Russa després de l'ètnia russa.

Txetxènia
Malgrat que oficialment la guerra civil hagi acabat, Txetxènia continua essent avui dia un dels territoris més inestables d'Europa.

Txetxènia: trenquem el silenci
Web de La lliga dels Drets dels Pobles, entitat de Sabadell, que pretén denunciar i sensibilitzar a la ciutadania de Catalunya sobre aquest conflicte oblidat del nord Caucas.

Ingúixia
Aquest país, més o menys de la mida de Mallorca, és la pàtria del poble ingúix, emparentat amb el txetxè, i una de les zones més pobres de la Federació Russa.

Cap Amunt

CAMÍ DE SIBÈRIA